Portugisisk vannhund er en glad og trivelig rase som egner seg godt i en aktiv familie. Rasen går for å være allergivennlig og kan passe for personer med allergi for hunder. Dette betyr ikke at man ikke kan reagere allergisk på hunden. Vurderer en allergiker å kjøpe seg en hund, så er det viktig å omgås med vannhunden så mye som mulig for å være sikker på at de ikke reagerer før man skaffer en valp. 

En "portis" er lærevillig og egner seg godt til agility og lydighet.

Historie

Rasen er meget gammel, den ble ansett som den beste hjelper en portugisisk fisker kunne få og var fiskernes uatskillelige venn og arbeidsredskap. Den hadde stort bruksområde, ikke bare under fiske, men også som vakt for å forsvare båt og eiendeler. Mens eieren fisket var hunden oppmerksom, og skulle en fisk slite seg fra kroken eller ut av nettet hoppet hunden i vannet for å fange den og dykket under vannet om så det behøvdes.
 

Den svømte også for å føre tilbake nett som hadde gått i stykker og rep som hadde løsnet. Hundene ble også brukt som kurer mellom båt og land eller omvendt, selv om avstanden var stor.

Når fisket ble modernisert forsvant hundene nesten og ble sjelden sett rundt Algarve-kysten.

Vannhunden hadde en viktig rolle og ble høyt vurdert. I dag har rasen sterke røtter i USA, England og de nordiske landene. 
Rasen kom til Norge på 70-tallet, og i dag er det ca 550 vannhunder i Norge.
 

Bruksområder

Rasen har fremdeles sin arbeidsvilje i behold, selv om dens område også har blitt lydighet og agility, i tillegg til alle typer vannarbeid. Det finnes også noen hunder som brukes på jakt og til viltsporing. Ellers i Norden finnes det vannhunder som brukes til servicehunder, blindehunder og narkotikahunder. Portisen, som den gjerne kalles, er en robust hund som trives med nesten alle aktiviteter. Det er bare eierens fantasi som setter grenser for hva den kan gjøre. Rasen fungerer utmerket i en livlig barnefamilie og er hengiven og leken. En portis egner seg bra som renraset selskaps­hund, men mange vannhunder er meget glade i aktiviteter og krever en del oppmerksomhet. Det er klart positivt for hunden om den får oppgaver å løse. Den er positiv og frampå uten å virke nervøs og stresset. Den kan jobbe hardt når det trengs, men ta det rolig innimellom. Det er en mellomstor hund med lang pels som har ujevn struktur og klippes i løvefrisyre. Denne klippingen ga hunden optimal rørlighet, samtidig som den beskyttet vitale organer når hunden svømte. 

Som innen alle raser varierer arbeidsviljen og motivasjonen mellom individene i rasen. For å få en hund som passer deg, be din oppdretter om hjelp til å velge valp.

Personlighet og mentalitet

Portisen er en glad hund. Det ingen spesielt bjeffete rase, men den kan gi fra seg lyder. Ofte hilser den med pip, vissling og murring. Denne oppførsel må ikke tolkes som aggressivitet. Det er lyder som viser at den har det godt og helt enkelt en del av rasens sett å vise glede på. 
Hunden vil ofte bære på ulike ting. Det er selve det å bære som gjør en apporterende hund fornøyd. Derfor er det bedre å bytte ut de ting man ikke vil at hunden skal bære på til noe mer lempelig, for eksempel en leke, i stedet for å skjenne på hunden når den apporterer.

En portis fungerer bra med barn, andre hunder og andre dyr. Det er en herlig hund med sterk vilje, stor intelligens og et sjarmerende vesen. Den er også en fantastisk familiehund som elsker mennesker.
Når man velger en portugisisk vannhund er det viktig å se bak det sjarmerende vesenet, hvor det finnes en sta hund med masse vilje. Det er en rase som ikke er fornøyd med å sitte inne hele dagen, den krever å få brukt kropp og sinn for å være fornøyd og rolig innendørs. En hund som blir understimulert finner på ting selv og da kan det begynne å gå ut over inventaret. Den er oppfinnsom, nysgjerrig og leken. Takket være sin store intelligens kommer hunden til å prøve deg ut på alt du forsøker å lære den, det er derfor meget viktig å ha tydelige grenser og alltid være konsekvent fra starten av. Det er ingen spesielt bjeffete rase, men den kan gi fra seg lyder. Et karakteristisk trekk for vannhunden er at den ofte bærer på ulike ting. De liker å bære rundt på sin favorittleke, det er selve det å bære som gjør en apporterende hund fornøyd.

Vær nøye med at hunden får den oppmerksomhet og tid den behøver ellers er risken stor for at den finner på røverstreker.

Begynner man tidlig med å vise valpen hvilke regler som gjelder får man sjelden noen problemer med lydigheten. Man bør dog ha en smule humor. Portisen er en herlig, sjarmerende klovn som gjerne erter seg selv og andre.

Helse

Dette er en arbeidende hund som skal være konstruert på en måte som gir den kapasitet til å utføre sitt arbeide i vann. Den portugisiske vannhundens kropp skal være kompakt og gi inntrykk av å ha stor kraft og utholdenhet. Portugisisk vannhund er en relativt frisk rase, men det forekommer HD - hoftedysplasi og PRA - progressiv retinal atropy. Det er i dag mulig å optigen teste portisen for å finne ut om den er fri for PRA-anlegget, har anlegget eller vil få PRA i framtiden. Denne testen gjør at vi i framtiden kan utrydde sykdommen PRA ved å avle på sikre kombinasjoner. 

En annen sykdom som finnes er en Juvenil type av Cardio som rammer portugisisk vannhund, her dør valpene innen de blir sju måneder gamle. Bærere av denne sykdommen finnes i Norge, dette vet vi etter resultater av en tilgjengelig markørtest som gir en sikkerhet på 96 prosent. Derfor er det viktig at hunder som brukes i avl er testet for å unngå denne sykdommen.

For å få registrere valper kreves det at begge foreldredyrene er øyelyste ikke mer en ett år innen parringen, uten å vise tegn til PRA samt at de har et offisielt resultat på hofteleddsrøntgen.  Alle hunder som formidles gjennom klubbens valpeformidling vil oppfylle avlskravene som raseklubben har.

Det finnes portiser som har blitt hele 16 år.

Pels

Rasen har ikke underpels, og feller sparsomt med pels. For å stelle pelsen går det med cirka to timer i uken i form av børsting, bading og klipping. Hunden går gjennom en periode i oppveksten da pelsen tover seg mer, dette ved rundt ett års alder. En bra grunnregel som sparer mye tid og skåner pelsen er å aldri vaske en tovete hund og å kamme igjennom hele pelsen før badet. Tenk på at sterkt parfymerte produkter til pels kan fremkalle allergier. 

Pelsen skal ha volum med kraftig hårlag som jevnt dekker kroppen utenom armhulene og lysken der det er litt tynnere. Den rasetypiske løveklip­pen klarer man lett å klippe selv hvis man får hjelp de første gangene. Pelsen barberes kort på bakparten og nesepartiet. På halen lar man det være igjen en tredjedel uklippet som en haledusk.

Fargene er svart, hvit, og ulike nyanser av brunt, eller kombinasjoner av svart eller brunt med hvitt. De svarte og brune hundene kan ha hvite tegninger. En hvit pels er ikke tegn på at hunden er albino forutsatt at snuten, munn og øyelokkskanter har svart pigment.


To pelstyper forekommer:
1)     Ganske lang pels, bølgete, ganske luftig og lett glinsende.
2)     Kortere hår, som er krusete og bygger kompakte, sylinderiske lokker som er ganske matt.

Helhetsinntrykk

Hund av middels stor type, proporsjonert bygget, kraftig og muskuløs. Musklene, som er utviklet gjennom regelmessig svømming, er tydelig markert. En hund av eksepsjonell intelligens som med letthet og synlig glede lyder en hver ordre fra eieren.

Bakgrunn

I gamle tider fantes rasen langs hele Portugals kyst. Forekomsten av disse hunder kan finnes langt tilbake i tiden, derfor ansees rasen som rent Portugisisk.

Eksteriør

- Hodet skal være bredt med gode proporsjoner. Skallen og bakre del av nakke skal være godt markert. Snuten skal være velpigmentert. - - Kjeven skal være sterk, verken over- eller underbitt.
- Øynene skal være brune eller svarte. Kjeven skal være sterk og hunden skal ha saksebitt.
- Halsen skal være rak, kort med kraftig muskulatur og bæres stolt og høyt.
- Ryggen skal være kort.
- Brystpartiet skal være bredt og dypt.
- Frampartiet skal være sterkt med strake ben. Lårene skal være middels lange og sterke med meget kraftig muskulatur.
- Labbene skal være runde og ganske flate.
- Mellom tærne finnes svømmehund som når til tåspissene og består av myk, pelsbelagt skinn.
- Når hunden er oppmerksom skal halen bæres vel bøyd over ryggen.
- Halen er til stor hjelp når hunden svømmer eller dykker.
- Bevegelsene skal være frie. I skritt skal steget være kort og livlig, i trav skal det være lett og rytmisk og i galopp energisk.

Mankehøyde

Hannhund: 50-57 cm, idealhøyden er 54 cm
Tispe 43-53 cm, idealhøyden er 46 cm. 

Vekt

For hannhunder: 19-25 kg
For tisper: 16-22 kg

 

 

 

Kilder
Portuguese waterdog av Carla Molinari
Svensk rasefolder skrevet av Hanna Bjørk og oversatt til Norsk av Gro Linevik